ТЕХНОЛОГИИ

SpaceX стартира спасителна мисия за двамата астронавти, блокирани на МКС

Корабът "Дракон" ще върне Бъч Уилмор и Суни Уилямс на Земята в края на февруари 2025 г., след осеммесечен престой на МКС.

АКЦЕНТИ:
  • Спасителна мисия на "Спейс Екс"
  • Изстрелване на космически кораб
  • Космонавти на борда
  • Престой на МКС
  • Проблеми с "Старлайнър"
  • Капсулата "Дракон"
  • Риск при пътуването
  • Опитен командир

SpaceX започна спасителна мисия за двамата астронавти, блокирани на Международната космическа станция (МКС).

Космическият кораб с намален екипаж бе изстрелян, за да върне Бъч Уилмор и Суни Уилямс у дома, но това няма да се случи по-рано от следващата година.

Капсулата пое към МКС на 28 септември, за да прибере двамата астронавти, чийто космически кораб “Старлайнър”, разработен от “Боинг”, се завърна на Земята по-рано този месец без екипаж поради опасения за сигурността.

Двамата астронавти ще се приберат заедно с колегите си Ник Хейг от НАСА и руснака Александър Горбунов.

Капсулата “Дракон”, в която се намират Хейг и Горбунов, трябва да пристигне на МКС по-късно днес. НАСА редовно сменя екипажите на космическата станция на всеки шест месеца, като тази нова мисия включва две празни места, резервирани за Уилмор и Уилямс.

Очаква се те да се върнат в края на февруари. От агенцията обявиха, че няма начин да бъдат върнати по-рано без прекъсване на други планирани мисии.

Престоят на Уилмор и Уилямс в космоса ще надхвърли осем месеца, въпреки че първоначалният план предвиждаше седмица. Мисията им със “Старлайнър” започна през юни след няколко отлагания заради технически проблеми с кораба.

НАСА реши, че е твърде рисковано да се използва “Старлайнър” на “Боинг” за обратния път към Земята, след като проблеми с двигателите и изтичане на хелий застрашиха полета към орбиталния комплекс.

За да осигури безопасното връщане на двамата астронавти, НАСА намали броя на членовете на екипажа за тази мисия на “Спейс Екс”. Те наблюдаваха изстрелването на апарата чрез жива връзка от МКС.

Командир на мисията е Ник Хейг, известен със своя опит и умения при справяне с аварийни ситуации. Преди шест години той успешно приземи капсулата след повреда на руска ракета малко след старта.

Подобни новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button