ШАРЕНО

Трагедията на ферибота „Естония“: 30 години по-късно

На 28 септември 1994 г. Балтийско море стана сцена на една от най-големите морски катастрофи в съвременната история.

Пътническият ферибот „Естония“, плаващ под естонски флаг, потъна по време на бурно време, отнемайки живота на 852 души от общо 989 на борда.

Трагедията предизвика множество въпроси относно причините за инцидента, като оттогава насам се разпространиха и множество теории и слухове.

Причини за инцидента

Официалното разследване на катастрофата, проведено от международната комисия на Естония, Финландия и Швеция, стига до заключението, че основната причина за потъването е конструктивна повреда в предната рампа и визьора на кораба.

Според доклада, бурното море е причинило повреда във визьора, което е довело до нахлуването на вода в палубата за автомобили. Това е довело до нестабилност на кораба, който се е наклонил настрани и потънал бързо.

Критики към официалното разследване

Въпреки заключенията на официалната комисия, много оцелели и семейства на загиналите изразиха съмнения относно истинността на доклада.

Един от основните критични моменти е липсата на достатъчно доказателства за повредата на визьора преди инцидента и твърденията, че екипажът е знаел за проблема и не е предприел необходимите мерки. Освен това, бързината, с която „Естония“ потъва, е необичайна, което поражда допълнителни въпроси.

Слухове и конспиративни теории

Катастрофата на „Естония“ стана обект на множество слухове и конспиративни теории. Една от тях твърди, че на борда на кораба е имало контрабандни оръжия, предназначени за Швеция.

Според тази теория, избухване на товара е довело до бързото потъване на ферибота. Други теории сочат към евентуална подводница или таен военен инцидент, в който „Естония“ случайно е била замесена.

През 2020 г. документален филм представи нови подводни кадри, показващи голяма дупка в корпуса на кораба. Това предизвика повторно разследване на катастрофата, като дупката бе интерпретирана като възможно доказателство за сблъсък или експлозия. Макар все още да няма категорични доказателства за подобни хипотези, този случай продължава да предизвиква полемики.

Последствия и поуки

Трагедията на „Естония“ остави дълбока следа в сърцата на много хора и доведе до сериозни промени в регулациите за морската безопасност. Бяха въведени нови стандарти за конструкцията и сигурността на фериботите, както и мерки за по-добра поддръжка и проверка на корабите, особено при лоши метеорологични условия.

30 години след трагедията, катастрофата на „Естония“ остава тема на болезнени спомени и спорове. Макар официалната версия за инцидента да е приета от мнозина, слуховете и теориите продължават да съществуват, поддържайки интереса към този трагичен случай. Едно е сигурно – паметта за загиналите и оцелелите ще продължи да живее и да служи като предупреждение за важността на сигурността в мореплаването.

Подобни новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button