ЗДРАВЕ

Кафето и кофеинът могат да намалят риска от сърдечно-съдови заболявания

Китайски учени откриха, че редовната консумация на кафе и кофеин може да бъде ефективна превенция срещу развитието на множество сърдечно-съдови и метаболитни заболявания.

В ново проучване, публикувано в MedicalXpress, изследователи от медицинския колеж Soochow в Китай са установили, че умерената консумация на кафе (до три чаши на ден) или кофеин (200-300 милиграма на ден) е свързана със значително намаляване на риска от поява на диабет тип 2, коронарна болест на сърцето и инсулт.

Анализът на данни от над 500 000 участници в дългосрочно проучване на UK Biobank показа, че хората, които редовно пият кафе или консумират кофеин, имат с до 48% по-нисък риск от развитие на тези заболявания в сравнение с тези, които избягват тези напитки.

Как действа кафето?

Учените смятат, че кофеинът може да има защитен ефект върху множество етапи на развитие на кардиометаболитните нарушения, като по този начин намалява общия риск от развитие на тези заболявания. Въпреки това, важно е да се отбележи, че при хора с вече съществуващи сърдечно-съдови проблеми, рискът от развитие на мултиморбидност остава по-висок.

Резултатите от това проучване сочат, че умерената консумация на кафе и кофеин може да бъде важна част от здравословния начин на живот и да допринесе за превенцията на сериозни заболявания. Въпреки това, преди да направите значителни промени в диетата си, е препоръчително да се консултирате с вашия лекар.

Подобни новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button