Генетичният риск на приятелите може да повлияе на вашето здраве

laboratoria 1

Новото проучване показва, че рискът от развитие на здравословни проблеми, включително наркомания и психични разстройства, може да зависи отчасти от генетичния състав на нашите социални кръгове в детството и юношеството.

Изследователи от Университета Рътгерс в Ню Джърси са анализирали повече от 650 000 здравни регистрационни записи от Швеция за данни на лица на възраст от 17 до 30 години и техните разширени семейства, като са картографирали рисковете за злоупотреба с вещества и психични проблеми.

От това те са определили своите фамилни генетични рискови резултати – вероятността техните зависимости или настроения да са наследени.

Като се позовават на информацията за местоположението и училищната информация, те са търсили признаци на връзка между генетичните рискови резултати и тенденцията училищните връстници и други членове на местната общност също да изпитват подобни последици.

Ето какво са открили: ако сте заобиколени от хора с по-висок генетичен риск от различни здравословни проблеми, вие сте по-склонни да развиете и самите тези проблеми, дори и да нямате същия риск, картографиран в собствените си гени.

“Генетичните предразположения на връстниците към психични и зависимости са свързани с индивидуалния риск на човек да развие същите разстройства в ранна зряла възраст”, казва психиатърът от Университета Рътгерс Джесика Салваторе.

“Нашите данни показват дългия обхват на социалните генетични ефекти.”

Известна като социогеномика, тази нова област на изследване разглежда как генотипът на един човек може да повлияе на наблюдаваемите черти на друг. Макар да има доказателства, че хората се “отразяват” един върху друг по този начин, все още не е ясно защо това се случва.

Изследването е разгледало проблеми, включително разстройство на употребата на наркотици, разстройство на употребата на алкохол, тежка депресия и тревожно разстройство.

Виж още:  Хмелово съединение обещава да бъде ново оръжие срещу затлъстяването

Вероятността да бъдете засегнати от група връстници варира в зависимост от здравословния проблем, но е по-висока за зависимостите – до 59% увеличен риск сред тези, които са посещавали средно училище в същите групи връстници.

Според данните по-малко, но все пак значително влияние може да се наблюдава сред тези, които живеят в същата област, и се забелязва най-много между 16 и 19 години – въпреки че здравословните проблеми могат да се развият по-късно в живота, а данните от проучването са събирани до 30-годишна възраст.

Особено интересно е, че асоциацията се запазва дори ако генетичният риск не се е проявил: например, да бъдете в училище с някой, който е генетично по-склонен да развие проблем с алкохола, би повлияло на собствения ви риск, дори ако този човек всъщност не пие прекомерно.

“В нашия анализ установихме, че генетичните предразположения на връстниците са свързани с вероятността на целевите индивиди да развият разстройство, дори след като статистически контролирахме дали връстниците са засегнати или незасегнати”, казва Салваторе.

Базисната групова динамика би предполагала, че сте по-склонни да се присъедините към това, което правят приятелите ви и да мислите по подобен начин, но тази генетична връзка показва, че може би има и нещо друго, което се случва на по-дълбоко биологично ниво.

Изследователите се стремят да изследват по-нататък, за да подобрят методите за диагностика и лечение. “Генетичните влияния на връстниците имат много дълъг обхват”, казва Салваторе. “Не е достатъчно да се мисли само за индивидуалния риск.”

Изследването е публикувано в American Journal of Psychiatry.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1