Кои заболявания наследяваме и как да се справим?

lekar

Комбинацията от генетично консултиране, здравословен начин на живот и редовни медицински прегледи може да ни помогне да предотвратим или да забавим развитието на много наследствени заболявания.

Генетиката оформя голяма част от това, какви сме – от цвета на очите до склонността към определени заболявания.

Въпреки че не можем да променим гените си, разбирането на генетичната предразположеност към определени болести може да ни помогне да вземем проактивни мерки за подобряване на здравето си.

„Вашата среда, семейна история, начин на живот и дори чистата случайност също играят роля“, подчертава Мери Фрейвогел, президент на Националното дружество на генетичните съветници в Лондон.

Ето някои заболявания, които често се наследяват и как можем да повлияем на риска:

  • Болести на сърцето: Доказано е, че генетичната предразположеност към сърдечни заболявания, комбинирана с нездравословни навици като пушене и заседнал начин на живот, значително увеличава риска от сърдечни проблеми. Редовните упражнения, здравословното хранене и редовните медицински прегледи могат да помогнат за намаляване на този риск.
  • Рак на дебелото черво: Семейната история на рак на дебелото черво е силен индикатор за повишен личен риск. Редовните скрининги, особено ако имате фамилна анамнеза, могат да помогнат за ранното откриване и лечение на полипи, които могат да се развият в рак.
  • Целиакия: Хората с роднини от първа степен с целиакия са с по-висок риск да развият това автоимунно заболяване. Безглутеновата диета е единственото ефективно лечение за целиакия.
  • Повишен холестерол: Фамилната хиперхолестеролемия е генетично състояние, което води до високи нива на „лош“ холестерол от ранна възраст. Въпреки че е генетично заболяване, ранната диагностика и лечението могат да намалят риска от сърдечно-съдови заболявания с до 80%.
  • Депресия: Генетичните фактори играят значителна роля в развитието на депресията. Ако имате фамилна анамнеза за депресия, важно е да обърнете внимание на психичното си здраве и да потърсите професионална помощ при нужда.
Виж още:  8-часов прозорец за хранене: Нова надежда за борба с диабета тип 2

Важно е да се отбележи, че наличието на генетична предразположеност не означава, че със сигурност ще развиете дадено заболяване.

Начинът на живот, околната среда и други фактори също играят важна роля. Консултацията с генетик може да ви помогне да разберете по-добре вашия личен риск и да вземете информирани решения за вашето здраве.

Знанието за нашата генетична предразположеност ни дава възможност да предприемем превантивни мерки и да живеем по-здравословен живот.

Комбинацията от генетично консултиране, здравословен начин на живот и редовни медицински прегледи може да ни помогне да предотвратим или да забавим развитието на много наследствени заболявания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1