Ново проучване хвърля светлина върху формирането на Слънчевата система

meteoriti

Тези метеорити продължават да се движат в орбита заедно с кометата и по-късно могат да предизвикат метеоритен дъжд, когато се сблъскат с атмосферата на Земята.

Международен екип от 45 изследователи, проучващи метеоритните дъждове, установи, че не всички комети се разпадат по един и същи начин, когато се приближават до Слънцето. В статия, публикувана в списание Icarus, учените обясняват тези разлики с условията в протопланетния диск, където кометите са се формирали преди 4,5 милиарда години.

„Метеороидите, които виждаме като метеори в нощното небе, са с размерите на малки камъчета“, споделя водещият автор и астроном от Института SETI и НАСА Еймс, Питър Дженскинс.

„Тези метеороиди всъщност са със същия размер като камъчетата, които са се разпаднали от комети по време на формирането на нашата Слънчева система.“

По време на формирането на Слънчевата система, малките частици в диска около младото слънце постепенно са се увеличавали, докато не достигнат размера на малки камъчета.

„След като камъчетата станат достатъчно големи, за да не могат повече да се движат заедно с газа, те биват унищожени от взаимни сблъсъци, преди да успеят да станат значително по-големи“, добавя планетарният учен от НАСА Еймс и съавтор на изследването, Пол Естрада.

„Кометите и примитивните астероиди са се образували, когато облаци от тези камъчета на места са се сривали в тела с размери от километри и повече.“

Когато днес кометите се приближават до Слънцето, те се разпадат на по-малки парчета, наречени метеороиди. Тези метеорити продължават да се движат в орбита заедно с кометата и по-късно могат да предизвикат метеоритен дъжд, когато се сблъскат с атмосферата на Земята.

„Предположихме, че кометите се разпадат до размерите на камъчетата, от които са съставени“, обяснява Дженскинс.

„В такъв случай, разпределението на размерите и физичните и химичните свойства на младите метеоритни потоци все още съдържа информация за условията в протопланетния диск по време на този колапс.“

Дженскинс и неговият екип от професионални астрономи и любители използват специални видеокамери за слаба светлина в мрежи по целия свят, за да проследяват метеори в рамките на спонсориран от НАСА проект, наречен „CAMS“ – Камери за наблюдение на метеорити в целия свят.

Виж още:  Най-странните великденски традиции по света

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1