Учени създадоха тъкан, която генерира енергия от тялото и слънцето

plat

Тази иновативна материя е способна да преобразува както телесната топлина, така и слънчевата енергия в електричество, което я прави потенциално самозахранваща се.

Изследователи от Университета на Ватерло, Канада, са направили значителна крачка в областта на носимите технологии, създавайки нова интелигентна тъкан с революционни възможности.

Тази иновативна материя е способна да преобразува както телесната топлина, така и слънчевата енергия в електричество, което я прави потенциално самозахранваща се.

Това откритие отваря вратата към множество приложения. Представете си дрехи, които не само ви топли, но и захранват вашите устройства, или спортни екипи, които проследяват вашето представяне в реално време без нужда от допълнителни батерии.

Тъканта може да бъде интегрирана със сензори за мониторинг на различни показатели като сърдечен ритъм, температура, стрес и дори за откриване на химикали в дъха, което я прави ценен инструмент за диагностика на различни заболявания, включително рак на белия дроб и вирусните инфекции.

“Нашата цел беше да създадем текстил, който не само е удобен, но и функционален,” споделя Юнин Ли от изследователския екип. “С тази тъкан ние сме постигнали значителен напредък в разработването на самозахранващи се носими устройства.”

В сравнение с традиционните носими устройства, новата тъкан предлага няколко предимства:

  • Самозахранване: Елиминира необходимостта от често зареждане, като използва енергия от околната среда.
  • Многофункционалност: Може да бъде оборудвана с разнообразни сензори за мониторинг на здравето и физическата активност.
  • Устойчивост: Изработена от издръжливи материали, които могат да издържат на ежедневна употреба.
  • Достъпност: Очаква се да бъде по-рентабилна за производство в сравнение с други подобни технологии.

Това революционно откритие има потенциала да промени начина, по който взаимодействаме с технологиите и да подобри качеството на живот на милиони хора по света.

Виж още:  Google Photos подготвя сериозни подобрения за видео редактора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1