Хобито е по-полезно от работата за психичното здраве, твърдят учени

hobby

Учените са анализирали данни от почти 7200 души, като са взели предвид различни фактори като възраст, образование и социално-икономически статус.

Нови изследвания показват, че творческите хобита, като рисуване, дърворезба или писане, могат да окажат по-благоприятен ефект върху психичното здраве в сравнение с професионалната заетост.

В проучване, проведено от университета “Англия Ръскин”, учените са установили, че хората, които се занимават с изкуства и занаяти, изпитват по-голямо щастие, удовлетвореност и намират по-голям смисъл в живота си. Според д-р Хелън Кийс, водещ автор на изследването, “Занаятчийските занимания и други артистични дейности показаха значим ефект за предвиждането на усещането на хората, че животът им е смислен”.

“Изработването на нещо не само ни дава усещане за постижение, то е и смислен път към себеизразяването,” обяснява Кийс.

“Това не винаги е случаят с работата.”

Учените са анализирали данни от почти 7200 души, като са взели предвид различни фактори като възраст, образование и социално-икономически статус. Резултатите показват, че положителните ефекти от творческите хобита са независими от други аспекти на живота, като например професионалната реализация.

“Изглежда, че творческите хобита могат да допринесат положително за благосъстоянието извън други аспекти на живота,” подчертава Кийс.

Въпреки че изследването не доказва пряка причинно-следствена връзка, то предлага убедителни доказателства за връзката между творчеството и психичното здраве.

Виж още:  Мюнхен отваря първа "градина за бира" без алкохол

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1