ЗДРАВЕ

Глобалното затопляне превръща Турция в рай за насекомите

Според ново проучване, проведено от турски учени, повишаването на температурите, предизвикано от изменението на климата, води до драстично увеличаване на популациите на насекомите в страната.

Това явление има сериозни последици за местните екосистеми, селското стопанство и общественото здраве.

“По-топлият климат ускорява метаболизма на насекомите, което им позволява да се размножават по-бързо и да достигат по-големи популации”, обяснява Хамит Айберк, експерт по горска ентомология в Истанбулския университет, Cerrahpasa.

Той допълва, че ефектът е особено забележим в градските среди, където “градският топлинен остров” създава идеални условия за размножаване на насекомите.

Увеличаването на популациите на вредители по селскостопанските култури налага по-интензивно използване на пестициди, което от своя страна води до намаляване на биоразнообразието и замърсяване на околната среда.

Освен това, разпространението на насекоми, пренасящи болести, като комари, представлява сериозна заплаха за общественото здраве.

За да се справят с този проблем, експертите препоръчват:

  • Запазване на зелените площи: Тези райони са дом на естествените хищници на насекомите, като птици и прилепи.
  • Ефективно управление на отпадъците и дренажните системи: Това ще помогне за намаляване на местообитанията на насекомите.
  • Обществено образование: Информирането на хората за прости хигиенни мерки и значението на опазването на околната среда е от ключово значение.

Подобни новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button