„Игра на тронове“ доведе до рекорден наплив в Дубровник

dubrovnik

Дубровник, перлата на Адриатическо море, се задушава от масовия туризъм.

Според класация на германското издание “Травелбук”, хърватският град е най-засегнатата от пренаселването туристическа дестинация в Европа. Популярността на Дубровник като култов декор в хитовия сериал “Игра на тронове” продължава да привлича тълпи от посетители, дори години след края на снимките.

Рекорден брой туристи:

В разгара на туристическия сезон на всеки жител на Дубровник се падат по 27 туристи. Това означава, че градът е буквално препълнен, което води до редица проблеми, свързани с инфраструктурата, околната среда и качеството на живот на местните жители.

Мерки за ограничаване на туристите:

За да се справи с този проблем, Туристическата общност на Дубровник предприема мерки за по-добра регулация на туристическия поток. Сред планираните действия са въвеждането на система за прогнозиране на броя на посетителите и ограничаване на едновременните пристигания на круизни кораби.

Гърция също сред най-посещаваните дестинации:

На второ място след Дубровник се нарежда гръцкият остров Родос, където на всеки жител се падат по 26 туристи. Ираклион, най-големият град на остров Крит, също е сред топ 5 на най-посещаваните дестинации в Европа. Очаква се откриването на ново летище в Ираклион да доведе до още по-голям наплив от туристи.

Заплаха за устойчивия туризъм:

Масовият туризъм представлява сериозна заплаха за устойчивото развитие на популярните туристически дестинации. Прекомерният брой посетители може да доведе до деградация на природните ресурси, културното наследство и социалната среда.

Виж още:  Паника от мегаземетресение в Япония

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1