Паника от мегаземетресение в Япония

zemetresenie

Предупреждения за презапасяване и наплив от фалшиви новини.

След силно земетресение и предупреждения за потенциално мегаземетресение, жителите на Япония се запасяват с храни и други стоки от първа необходимост.

Властите призовават за спокойствие и предупреждават за опасността от презапасяване и разпространение на фалшиви новини.

Безпокойството, предизвикано от земетресението с магнитуд 7.1 на юг от страната, доведе до рязко увеличение на търсенето на комплекти за оцеляване и хранителни продукти.

Метеорологичната агенция предупреди, че вероятността от още по-силно земетресение в зоната на субдукция на Нанкайския пролом е нараснала.

Супермаркетите съобщават за недостиг на определени стоки и въвеждат ограничения върху продажбите. Онлайн платформи като Rakuten отчитат значително увеличение на търсенето на преносими тоалетни, консерви и бутилирана вода.

Виж още:  Рекорден брой туристи в Япония: 17,78 млн. за първата половина на 2024 г.

Фалшиви новини се разпространяват бързо в социалните медии, като се възползват от страховете на хората.

Спам публикации, маскирани като полезни съвети за оцеляване при земетресения, насочват потребителите към нежелани сайтове.

Японските власти призовават населението да остане спокойно и да се информира от официални източници.

Експертите подчертават, че макар рискът от мегаземетресение да е налице, не е необходимо да се презапасяват с големи количества стоки.

Япония е страна, силно засегната от земетресения. Редовните тренировки и мерките за безопасност помагат на населението да се справи с подобни кризи, но разпространението на фалшиви новини може да създаде допълнителна паника и затруднения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1