Вятърните паркове помагат в борбата с горските пожари

vyatarni parkove

Вятърните паркове – неочаквани съюзници в борбата с горските пожари.

Асоциация на учените изненадва експертите с твърдението, че вятърните паркове, често срещащи се с противопоставяне от местните жители, могат да играят ключова роля в опазването на горите.

Гръцката асоциация за вятърна енергия подкрепя тези твърдения с конкретен пример: по време на неотдавнашния горски пожар в Коринт, инфраструктурата на вятърен парк, собственост на National Energy, се оказа решаваща за ограничаването на пожара.

Пътища, резервоари за вода и друго оборудване, построени за нуждите на парка, позволиха на пожарните екипи да достигнат бързо до огнището и да го овладеят.

За да разсее нарастващия брой конспиративни теории за вредите от вятърната енергия, асоциацията стартира мащабна онлайн кампания в социалните медии.

Паралелно с това, в седем европейски държави се провежда задълбочено изследване на влиянието на вятърните паркове върху околната среда.

Учените ще анализират данни от различни региони, включително бивши бойни полета, градски зони, селски райони и защитени територии.

Според предварителни резултати, вятърните паркове заемат незначителна част от потенциалните залесителни площи и не представляват заплаха за биоразнообразието.

Напротив, те могат да допринесат за опазването на горите чрез намаляване на зависимостта от изкопаеми горива и ограничаване на емисиите на парникови газове.

Виж още:  Ново устройство симулира човешко докосване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1