Копенхаген кани туристите на “зелени” приключения

kopenhagen

Инициативата “CopenPay” е част от усилията на датската столица да превърне туризма от екологична тежест в сила за положителна промяна.

Датската столица Копенхаген превръща лятото на 2023 г. в сезон на устойчивия туризъм, предлагайки на посетителите уникални възможности да се включат в екологични инициативи. Проектът “CopenPay” насърчава туристите да участват в дейности, щадящи климата, като събиране на боклук от каналите, доброволна работа в градски градини и посещение на музеи с велосипед.

От боклук до сладолед

Една от най-атрактивните инициативи е проектът на “GreenKayak”, който предлага на туристите възможността да се превърнат в еко-герои, докато гребат по каналите на града. Събирайки плаващи отпадъци, те не само допринасят за чистотата на водните басейни, но и печелят безплатен двучасов тур.

В градската органична ферма “Йонс Хафе” пък туристите могат да се докоснат до природата, като се грижат за цветни лехи, берат билки и хранят пилета. В замяна на труда си те получават вкусен, здравословен обяд.

За да стимулира използването на екологични транспортни средства, проектът “CopenPay” предлага безплатен сладолед на туристите, които се доберат до Националния музей с велосипед или градски транспорт. Посетителите на Националната галерия пък могат да се включат в творчески работилници за изработка на скулптури от пластмасови отпадъци.

Копенхаген – пример за устойчив туризъм

Инициативата “CopenPay” е част от усилията на датската столица да превърне туризма от екологична тежест в сила за положителна промяна. С над 12 милиона туристи годишно, Копенхаген се сблъсква с предизвикателствата на масовия туризъм и търси начини да го направи по-устойчив.

Чрез проекта “CopenPay”, Копенхаген се превръща в пример за това как една дестинация може да комбинира туризъм с опазване на околната среда и да предложи на своите посетители незабравими преживявания, докато същевременно насърчава отговорното поведение.

Виж още:  Румънците предпочитат по-кратки ваканции и почивки извън сезона

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1