21 юли 2024 г.: Най-горещият ден в историята!

scott goodwill 7krwmnprafw unsplash

Борбата с изменението на климата е колективно усилие. Всеки от нас може да допринесе за намаляване на емисиите на парникови газове и за смекчаване на последиците от глобалното затопляне.

21 юли 2024 г. е официално най-горещият ден, регистриран някога в световен мащаб, според предварителни данни на Службата за климатични промени “Коперник” на Европейския съюз, цитирани от Ройтерс.

Данните на “Коперник”, датиращи от 1940 г., показват, че средната температура на повърхността на Земята в неделя е достигнала 17,09 градуса по Целзий, надминавайки леко предишния рекорд от 17,08 градуса, отчетен през юли 2023 г.

Този нов рекорд идва след поредица от горещи вълни, обхванали различни части на света през последната седмица. През 2023 г. четири поредни дни – от 3 до 6 юли – също счупиха рекорди, като Северното полукълбо преживя екстремни горещини, причинени от изменението на климата, предизвикано от изгарянето на изкопаеми горива.

По-високи температури, по-чести рекорди

13-те месеца от юни 2023 г. насам се класират като най-горещите в историята за съответния месец, в сравнение с предходните години. Учените предполагат, че 2024 г. може да надмине 2023 г. като най-горещата година от началото на записванията, поради съчетанието от изменение на климата и метеорологичното явление Ел Ниньо (което приключи през април).

Виж още:  30 години без загубен багаж: Летище Кансай отбелязва феноменален рекорд!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1