Сензационно откритие: Учени откриха пещера на Луната!

malith d karunarathne qirjekdieka unsplash

Смята се, че това е само една от стотици подобни пещери, които крие Луната и които биха могли да станат дом на бъдещи астронавти.

Вълнуващо откритие разтърси света на космическите изследвания! Учени потвърдиха съществуването на пещера на Луната, разположена недалеч от мястото на кацането на Аполо 11 преди 55 години.

Смята се, че това е само една от стотици подобни пещери, които крие Луната и които биха могли да станат дом на бъдещи астронавти.

Международен екип, ръководен от италиански учени, откри доказателства за огромна пещера, достъпна от най-дълбоката известна яма на Луната. Тя се намира в Морето на спокойствието, на около 400 километра от мястото на кацане на легендарната мисия.

Ямата, както и над 200 други, открити в района, е образувана от срутване на лавова тръба. Изследователите анализирали радарни данни, събрани от орбитален апарат на НАСА, и ги сравнили с данни от лавови тръби на Земята.

Според учените, радарните изображения показват само входа на подземната пещера. Те изчисляват, че тя е с широчина най-малко 40 метра и дълбочина десетки метри, като е възможно да е и по-дълбока.

“Лунните пещери са загадка от над 50 години”, споделят изследователите. “Затова е невероятно вълнуващо най-накрая да успеем да докажем съществуването на една от тях.”

Това откритие предполага, че на Луната може да има стотици ями и хиляди лавови тръби. Подобни места биха могли да служат като естествено убежище за бъдещи астронавти, предпазвайки ги от вредните космически лъчи и слънчевата радиация, както и от удари на микрометеорити.

Изграждането на лунни бази от нулата би било много по-сложно и отнемащо време, не само заради самата конструкция, но и заради необходимостта от укрепване на стените на пещерите, за да се избегне срутване.

Виж още:  Международен ден на морските фарове

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1